Volgende maand debuteert verlichtingsmerk BYJERR op Art of Kitchens, een vaste stop voor veel Nederlandse retailers tijdens de Küchenmeile. Voor oprichter Jerry Severins (50) is het een mijlpaal: zijn eerst een eigen stand. Daarmee vestigt hij zich op een vaak onderbelicht aspect van de keukenbranche: verlichting.
 Na zestien jaar als medeaandeelhouder en design manager van Wave Design, specialist in afzuigkappen, maakte Severins een onverwachte en rigoureuze carrièreswitch.
Na zestien jaar als medeaandeelhouder en design manager van Wave Design, specialist in afzuigkappen, maakte Severins een onverwachte en rigoureuze carrièreswitch. 
Hij nam een korte sabbatical, waarna hij BYJERR oprichtte. Zijn ruime ervaring en grote netwerk in de branche komen goed van pas, maar verder is BYJERR een klassieke startup: de voorraad begon deels in de woonkamer, en elke geïnvesteerde euro telt. Nu, een jaar later, blikt hij met optimisme terug op zijn ondernemersavontuur.
“Ik word weer ouderwets blij wakker,” vertelt Severins. “Een paar jaar geleden voelde ik mijn creativiteit wegvloeien. Nu mag ik weer elke dag ontwerpen, ontwikkelen en vermarkten. Ik bouw dit merk echt vanaf nul op – dat geeft zó veel energie.”
Nieuw model
Die energie werpt zijn vruchten af. BYJERR staat dit najaar met een eigen stand op de Küchenmeile, en ook een mooie groep klanten is inmiddels binnen: de lampen hangen al in diverse showrooms.

Op de stand van BYJERR lanceert Jerry Severins een nieuw, model met een exclusieve glazen afwerking. Zijn enthousiasme over het onderwerp verlichting blijft ondertussen niet onopgemerkt. Binnen de branche wordt hij al gekscherend de verlichtingsgoeroe genoemd. Hij pleit onvermoeibaar voor meer aandacht voor licht in het keukenontwerp.
“Kookplaten met geïntegreerde afzuiging worden steeds populairder, maar daar moet wel een lamp boven. Dat wordt nog wel eens vergeten. Vaak is verlichting het sluitstuk van een keukenontwerp. Het budget is al op, de aansluitpunten liggen al, en de consument is klaar met kiezen. Terwijl verlichting juist de sfeer en beleving bepaalt.”
“Kookplaten met geïntegreerde afzuiging winnen aan populariteit, maar vaak wordt vergeten daar goede verlichting boven te hangen. Verlichting is meestal het sluitstuk van het ontwerp – het budget is op, de aansluitpunten liggen vast, en de klant is besluitmoe. Maar juist licht bepaalt de sfeer en de beleving.”
Zijn boodschap lijkt aan te slaan: een aantal dealers heeft hun verkoopformulieren al aangepast. Waar eerder alleen kasten, werkblad en apparatuur stonden, is nu ook ‘verlichting’ opgenomen. “Dat het onderwerp standaard besproken wordt, zie ik als een echte doorbraak.”

Samenwerking met Bruynzeel
Inmiddels is BYJERR een samenwerking gestart met DKG Keukens. Samen ontwikkelden ze een exclusieve lamp die vanaf 2026 in alle Bruynzeel-winkels komt te hangen. De lancering van dit model zal tijdens de Küchenmeile in Gut Böckel plaatsvinden. En dat is nog maar het begin, belooft Severins.
“DKG gaf aan dat veel van hun keukens in het midden- en hogere segment worden opgeleverd met lampen die vaak afbreuk doen aan het ontwerp. We hebben samen een armatuur ontwikkeld dat daar perfect op aansluit.
Via DKG kunnen we onder andere ook Keller Keukens bedienen – zo ontstaat er voor BYJERR extra volume om het merk verder te ontwikkelen. Een prachtige win-winsituatie waar ik enorm trots op ben.”
 AI-tool
AI-tool 
Toch is Severins het meest trots op de toenemende bewustwording rondom verlichting binnen de branche. “Licht bepaalt hoe je je voelt en functioneert. De keuken is al lang geen afgesloten werkruimte meer, maar een open leefruimte. Dan is alleen functioneel licht niet genoeg – er moet sfeer bij.”
Om consumenten beter te ondersteunen lanceert BYJERR in 2026 een AI-tool op de website. Daarmee kan een lichtplan worden gevisualiseerd in de eigen woning – een waardevolle hulp in het keuzeproces.
Severins kijkt met voldoening terug op zijn eerste ondernemersjaar: “Ik doe nu wat ik het allerliefste doe: mezelf blijven, creëren, bouwen aan iets nieuws, en mensen blij maken. Het is hard maar plezierig werken, en ik zie het resultaat groeien. Dat is onbetaalbaar.”
