Keuken & Design

De klassieke keuken is terug: tijdloos en toch modern

Heb je ook een visgraatvloer in huis gelegd? Of sierlijsten op je muur laten aanbrengen? Je bent niet de enige. De klassieke interieurtrend maakte de afgelopen jaren een opvallende comeback in onze woonkamers en slaapkamers. Met relatief kleine aanpassingen wisten consumenten een vleugje nostalgie en tijdloze elegantie aan hun huis toe te voegen. En dat gevoel van geborgenheid en warmte blijkt meer dan ooit belangrijk, zeker in een tijd waarin de wereld continu in beweging is.

Nu zet deze trend zich door naar een ruimte die doorgaans vraagt om grotere investeringen: de keuken. De klassieke keuken met een nostalgische uitstraling maakt in 2025 een overtuigende rentree.

Wat begon als een trend op Instagram en Pinterest – waar influencers klassieke interieurs combineren met eigentijdse accenten – heeft inmiddels zijn weg gevonden naar de keukenshowroom. Op de Küchenmeile afgelopen september viel het op dat diverse fabrikanten hun expositie verrijkten met klassiekere ontwerpen, met een moderne twist.

Larissa Tanka

Ook trendwatcher en interieurontwerpster Larissa Tanka ontging de trend niet. Zij reist de wereld af voor design evenementen en heeft daardoor veel feeling met wat er op interieurgebied speelt.

“Ik vermoed dat deze trend een reactie is op de visgraatvloer en stalen deur die we op een gegeven moment echt bij iedereen zagen. Consumenten willen weer iets unieks, een interieur die past bij hun eigen smaak. Er komt weer een waardering voor ‘ouderwetse gezelligheid’, maar dan natuurlijk met een moderne twist.”

Of je met klassieke designelementen ook de mist in kunt gaan? Larissa denkt van wel. “We moeten ook nu weer oppassen dat we trendy items niet te pas en te onpas gaan gebruiken. Je moet inschatten of bepaalde producten wel bij een type huis past.

Wanneer je alle wanden van een moderne nieuwbouwwoning gaat volplakken met sierlijsten, dan kan dat er raar uit gaan zien. Voor interieurontwerpers is dit enerzijds een mooie tijd, omdat er zoveel materialen en stijlen te combineren zijn. Anderzijds kan het aanbod echt overweldigend zijn. Je moet goed bij je basis blijven en zoeken naar de juiste balans. Daarbij is het raadzaam om het type en formaat van de woning goed in de gaten te houden. In een grote woning kun je losgaan met eigenzinnige details, in een kleine moet je je misschien richten op één of twee kleinere elementen. Je creëert dan niet een klassieke inrichting, maar een klassieke twist. Dat is een wezenlijk verschil.”

Uitvoering

Een interieurontwerper die de modern klassieke goed ligt is Jelle van der Schoor van Form Makers uit Den Haag. “Ik heb de trend op diverse beurzen gezien, maar het hangt voor mij eigenlijk al langer ‘in de lucht’. Dat klinkt misschien wat abstract, maar ik merk dat ik bij mijn huidige projecten steeds meer inspiratie haal uit klassiek interieurontwerp. Het gaat niet alleen om wat ik op beurzen zie; ook woonmagazines en sociale media spelen een grote rol in het opdoen van ideeën. Je merkt gewoon dat de smaak van de consument aan het verschuiven is.”

In een van zijn recente projecten komt deze stijl prachtig tot uiting. Het ging om een klassiek Leids herenhuis uit circa 1900, gelegen dicht bij het stadscentrum. Oorspronkelijk was de ruimte waar nu de keuken is, een eetkamer. De keuken bevond zich destijds in een kleinere, afgesloten ruimte aan de zijkant van het huis. Door een kleine uitbouw en het doorbreken van de muur naar de voormalige keuken, heeft Jelle een royale woonkeuken kunnen creëren.

“De klanten waren erg enthousiast over deze ingrijpende veranderingen en stonden open voor een mix van modern en klassiek, wat prachtig bij de woning past. De moderne elementen zie je bijvoorbeeld terug in de betonnen vloer, het volledig weglaten van bovenkasten, en de Japandi-achtige houten kastfronten. Voor een klassieke touch koos ik de kleur Off Black op de schouw en de doorgang naar de woonkamer, ronde vormen in de verlichting en subtiele gouden accenten, zoals bij de kokendwaterkraan.”

Praktisch gezien moet een keuken natuurlijk functioneel blijven”, stelt de Haagse interieurontwerper. “Hoewel we geen bovenkasten hebben toegepast, wilde de klant bijvoorbeeld wel een hoge koel-vriescombinatie. Deze hebben we, samen met de oven, verwerkt in de muren waar de ensuite-deuren zich bevinden. Om ervoor te zorgen dat deze deuren nog steeds open kunnen, steken de apparaten iets uit. Door ze te bekleden met blauwstaal vallen ze echter nauwelijks op. Hier zie je ook hoe klassieke elementen, zoals de lijsten en moderne materialen harmonieus samenkomen.”

“De kleuren in de keuken zijn ingetogen: zwart, wit, grijs en hout”, vervolgt hij. “Toch ervaar je indirect veel kleur door de aangrenzende ruimtes. Zo is de woonkamer volledig in een poederzachtroze tint geschilderd, inclusief het plafond. Aan de andere kant van de ruimte hebben we in de uitbouw het plafond hoogglansblauw gemaakt. Het licht weerkaatst daardoor prachtig van het plafond op de vloer, wat een bijzonder effect geeft. Ook hebben we de hoogte van de ruimte benadrukt door de schouw volledig zwart te schilderen.

Dit project laat zien hoe moderne technieken naadloos gecombineerd kunnen worden met klassieke elementen. Ik ben ontzettend blij dat de interieurtrends deze richting opgaan, omdat het zoveel creatieve mogelijkheden biedt. Het is echt een fantastische tijd om interieurontwerper te zijn.”

Shaker-stijl

Collega-interieurarchitect Arinda van der Meer kan zich daarin vinden. “Ik was een aantal jaar geleden wel meer gericht op strakke, Scandinavische interieurs. Vaak zocht ik alle items dan bij een paar Scandinavische merken. Daar ging mijn interesse toen gewoon naar uit. Maar de laatste jaren merk ik dat ik steeds vaker op zoek ga naar unieke items, bijvoorbeeld antieke tafels of hanglampen.”

Net als Jelle van der Schoor mocht Arinda onlangs ook het leefkeuken-concept toepassen in een woning waarvan de eigenaren een voorkeur hadden voor een modern klassieke interieurstijl.

Onderwerp: Arinda van der Meer

“De klant had zich laten inspireren door de Shaker-stijl, ik had er zelf nog niet van gehoord. Maar de vraag was duidelijk: er moest een prettige, praktische keuken komen in een sfeervolle ruimte waar plaats was voor persoonlijke items. Ik denk dat consumenten daar tegenwoordig meer behoefte aan hebben. Ze willen niet meer in een volledig nieuw huis terecht komen, maar zich omringen door vertrouwde en voor het persoonlijk waardevolle items.”

Persoonlijk interieur

De modern klassieke keuken is gesitueerd in een Rijswijkse stadswoning, dicht bij het centrum van de stad. Net als in het Haagse project moest er een muur worden doorgebroken om een leefkeuken te creëren. Om te zorgen voor voldoende ruimte voor persoonlijke items van de klant heeft Arinda een kast op maat laten maken waarin deze persoonlijke items een mooi plekje kregen.

“De moderne touch zit hem natuurlijk in technologie. De planken zijn voorzien van geïntegreerde ledverlichting bijvoorbeeld. Het werkblad is van Dekton. Deze heeft wel de uitstraling van marmer, maar is echt heel praktisch in gebruik. En dankzij een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging was een hangende afzuigkap niet nodig, maar konden we de ruimte openhouden. Die combinatie van klassiek en modern maakt het geheel visueel interessant. De klant was uiteindelijk helemaal tevreden, ook mede doordat we veel bestaande meubels hebben gebruikt. Hierdoor voelde het gezin zich er gelijk thuis.”

De inductiekookplaat, het Dekton werkblad en de geïntegreerde verlichting in de planken maken deze keuken modern, ondanks de traditionele Shaker-stijl.

Klassiekers met een moderne twist: 

Dit zijn de nieuwste fornuizen

In een klassieke keuken is het fornuis het onbetwiste middelpunt. Maar, consumenten willen natuurlijk ook gebruik kunnen maken van moderne kooktechnologie, zoals inductie en voorgeprogrammeerde bakprogramma’s. Dit zijn vier nieuwe modellen die ieder op hun eigen wijze meegaan met de tijd.

Fornuizen van Elementi di Cucina zuiveren tevens de lucht

Achter de inductiefornuizen met afzuiging van Elementi di Cucina – van Hollands fabricaat – gaat uiterst geavanceerde technologie schuil. Ze zijn in elke keuken aan te sluiten middels een dynamisch powermanagement en doen stil hun werk. Daarnaast zijn ze voorzien van een interne afzuiging met luchtfilter waardoor ze fungeren als purifier: de keuken blijft vrij van dampen en geuren. Elementi di cucina heeft bovendien vijf nieuwe trendkleuren gelanceerd: Sand Clay Stone; Taupe Stone Falk;
Green Copper Hammer; Urban Grey Hammer en Chocolate Copper Hammer.

Volledig matzwarte uitvoering van Smeg 

Smeg heeft het fornuis een moderne uitstraling gegeven door hem tot in de details matzwart te maken. De C9IMN2 is voorzien van een inductiekookplaat en voldoet daarmee aan de moderne wens van consumenten om op elektriciteit te koken.  

De ruime oven heeft een inhoud van 129 liter. In deze ruime oven kunnen grotere maaltijden of meerdere gerechten tegelijkertijd gemaakt worden. Wie behoefte heeft aan kleinere ovenruimtes, bijvoorbeeld omdat er vaak voor kleine gezinnen gekookt wordt, kan kiezen voor het broertje van de C9IMN2; de C92IPN2 met twee ovens van respectievelijk 79 en 36 liter.  

Het glas aan de binnenzijde van de ovendeur is eenvoudig uit te nemen voor grondige reiniging. De C92IPN2 heeft een pyrolyse functie, die de oven zelf reinigt door vet en vuil te verbranden. 

AGA Black Edition: compleet zwart 

AGA introduceert de Black Edition. Deze uitvoering is beschikbaar op geselecteerde modellen, zoals de AGA R7, eR7 en de nieuwe eR7i. “Dit volledig zwarte ontwerp past moeiteloos in een modern interieur en creëert een gedurfd contrast in een landelijke setting”, stelt importeur DeNardi. Kortom deze introductie sluit helemaal aan op de modern klassieke interieurtrend. Er is gelet op details. De handgreep, de eindstukken met het AGA-logo en de deksels: alles is volledig zwart. 

Wie ook qua technologie een combinatie van modern en klassiek wenst, kan terecht bij de nieuwe eR7i, een model met gietijzeren ovens, een snelle heteluchtoven en een geïntegreerde inductiekookplaat. Alle zwarte modellen van AGA zijn voorzien van een eco-modus. Dit betekent dat de gebruiker de hoeveelheid warmte die in de keuken terechtkomt kan regelen en nooit onnodig veel energie zal gebruiken. 

Cutting-Edge glastechniek van STEEL 

STEEL heeft de nieuwste Mistral-fornuizen uitgerust met Cutting-Edge glastechniek. Hierdoor lijkt het glas van de inductiekookplaat tot aan de zijkanten door te lopen, wat tevens een hele strakke aansluiting op het werkblad mogelijk maakt. De metalen zijkant is slechts 1,5 millimeter dik, magnetisch en kan zelfs verwijderd worden. 

Er zijn twee versies leverbaar: de Oxford is 90 of 100 centimeter breed en heeft bronzen details. De Enfasi is eveneens leverbaar in de breedtematen 90 en 100 centimeter en wordt uitgevoerd in antraciet, rvs of All Black, wat betekent dat het hele apparaat tot in kleinste details in het zwart uitgevoerd is.  

Beide fornuizen zijn uitgerust met regenereerbare koolstoffilters, krachtige inductiezones tot 3,7 kW en een oven die 315 graden Celsius bereikt. Tot slot worden de fornuizen geleverd met een draaispit en kernthermometer die gekoppeld kan worden aan een full-color TFT-display. Dit zijn accessoires waar kookliefhebbers wel mee uit de voeten kunnen. 

 

Exit mobile version