Luxe buitenkeukens zijn in opmars in Nederland. De markt groeit, en daarmee ook het aantal aanbieders. Maar hoe val je als merk nog op? We nemen een kijkje bij de nieuwste modellen waarin design en afwerking naar een hoger niveau zijn getild.
Heb je David Beckham wel eens in zijn buitenkeuken bezig gezien? Buiten koken doet hij met bijna net zoveel passie als voetballen. En er zijn wel meer bekenden op te noemen die graag buiten koken. TV-kok Julies Jaspers zegt dat hij maar liefst 150 dagen van het jaar in zijn buitenkeukentje staat.
Niet zonder reden natuurlijk. Buiten koken heeft iets. Het is als kamperen. Het bezig zijn met iets primairs in de natuur doet je de dagelijkse beslommeringen van werk, rekeningen en andere beslommeringen even vergeten.
Steeds meer mensen willen graag een buitenkeuken. Dat dit meer is dan een tijdelijke opleving, blijkt ook uit cijfers. Uit het Nationale Fonteyn Tuinonderzoek komt naar voren dat 31,6 procent van de respondenten een buitenkeuken bovenaan het tuinverlanglijstje heeft staan.
Bol buikje
In het snelgroeiende luxe segment is het voor aanbieders een uitdaging geworden om zich te onderscheiden. Hoe doorbreek je de standaard opstelling van modules in lijn, en creëer je iets dat opvalt én werkt? Dutch Luxury Garden Concepts heeft daar met Obelyx een antwoord op.
Dit nieuwe ontwerp is een luxe, volledig uitgeruste buitenkeuken, vormgegeven als een elegant tuincabinet. De naam verwijst naar de ronde, bolle vorm en imposante gestalte – een knipoog naar de beroemde Belgische stripheld Obelix. Toch is de kast verrassend compact. Met een breedte van 212 centimeter en een hoogte van 115 centimeter past het moeiteloos in een stadstuin of op een dakterras.

Functioneel en weerbestendig ontwerp stond bij de ontwikkeling centraal. De binnenzijde, het frame en de lades zijn vervaardigd uit dubbel gepoedercoat roestvrij staal, waardoor het meubel goed bestand is tegen corrosie.
Voor de buitenzijde is er keuze uit duurzame houtsoorten als Fraké, thermisch essen of thermisch bamboe. Het werkblad is van Dekton. Dit materiaal is krasvast, hittebestendig en niet-poreus, waardoor het materiaal weinig onderhoud vraagt en goed bestand is tegen vlekken.
Dat een opvallend ontwerp leidt tot verkopen blijkt wel. Dutch Luxury Garden Concepts wist de afgelopen tijd online de aandacht te trekken, zelfs die van bekende Nederlanders, die tijdens het scrollen op social media even hun duim stilhouden. Het resultaat is dat enkele Obelyxen al zijn geplaatst.

Modulaire buitenkeukenlijn
Een andere nieuwe buitenkeuken komt van COOXS Concepts. Het betreft een modulair concept. Want, zo stelt de fabrikant, met een modulair concept is de keuken bereikbaar voor een bredere doelgroep. Om het consumenten makkelijker te maken is er een online configurator ontwikkeld waarmee je zelf de keuken kunt samenstellen. Vervolgens vraag je met een druk op de knop een offerte aan.
De keuzemogelijkheden zijn uitgebreid: negen werkbladafwerkingen, elf kastkleuren, drie afmetingen en twee type barbecues: een Kamado-model of een inbouw gasbarbecue. Daarnaast kunnen ook diverse accessoires worden toegevoegd, zoals barretjes, een spoelbak, koelkast, barkrukken en andere buitenkeukenbenodigdheden.

Italiaans design
Het zonovergoten Italië is natuurlijk een land waar de buitenkeuken al veel langer gewoontegoed is. Wie de Milaan Design Week bezoekt zal opvallen hoeveel prachtige designkeukens je daar voor tuinen en terrassen kunt vinden. Lapo Ciatto voegt daar nu eentje aan toe. Een buitenvariant van een designklassieker: de Axis, een model dat precies veertig jaar bestaat.
Deze keuken is typisch een product van de jaren tachtig. In dit decennium begon de klassieke indeling van de keuken haar beperkingen te tonen. Ciatti a Tavola, de voorloper van Opinion Ciatti, zag hoe maatschappelijke veranderingen en een toenemende interesse in professioneel koken vroegen om nieuwe oplossingen.
Samen met ontwerpers Bruno Pozzi en Marco Duina ontstond Axis: een lichtgewicht, modulair systeem van roestvrijstalen buizen. De losse elementen zijn makkelijk te verplaatsen, demonteren en combineren.
De herintroductie van Axis is meer dan een heruitgave. Het ontwerp blijft trouw aan de oorspronkelijke filosofie, maar biedt meer gebruiksgemak en flexibiliteit. Zo is de werkhoogte verhoogd naar 95 centimeter voor betere ergonomie en integratie van onderbouwapparaten.
De buitenversie van de Axis is gemaakt van duurzame, weerbestendige materialen, zoals gesatineerd roestvrijstaal Voor het werkblad wordt onder meer Corkcrete gebruikt, een mengsel van kurk en natuurlijke verbindingen. Elk materiaal van de Axis heeft zijn eigen functie: het eco-top is geschikt om op te snijden, het stalen oppervlak is hittebestendig en op het Corkcrete kun je de gerechten mooi opmaken.

High-end design
In het topsegment van de buitenkeukenmarkt vinden we natuurlijk ook het Italiaanse Abimis. Deze fabrikant laat weer een heel fijn nieuw project zien, ditmaal op de Britse Maagdeneilanden. Dat een uitgesproken materiaalkeuze uitstekend kan werken blijkt in dit project. De keuken is compleet gemaakt van AISI 316 roestvrijstaal wat bestand is tegen de invloeden van zout en zeelucht. Dit materiaal laat zich mooi combineren met het stucwerk en de beige-kleurige tegels in de tuin van deze Caribische woning.

Grillen op design: de nieuwste high-end toestellen op een rij
Van verfijnde kookplaten tot robuuste barbecues: dit zijn de nieuwste high-end toestellen voor buitenkoken. Een selectie die niet alleen inspireert, maar ook laat zien hoe design en functionaliteit samenkomen in de buitenkeuken van nu.

OFYR is jarig
OFYR is tien jaar oud en dat viert het merk met een speciale editie van het bekende barbecuemodel. Is het eigenlijk wel een barbecue? De OFYR is eigenlijk meer een vuurschaal met rondom een platte plaat waarop je kunt grillen. Er zijn tal van accessoires voor verkrijgbaar waardoor je er de meest uiteenlopende gerechten op kunt bereiden, zelfs kippetjes van het spit.
Om het jubileum van OFYR te vieren, bedachten de makers een sokkel van mirror polished steel, wat helemaal aansluit op de huidige trends in de tuinen. Deze afwerking zorgt ervoor dat de sokkel zijn omgeving reflecteert en zo speelt met de sfeer in de tuin. Wanneer het licht er juist opvalt, wekt het spiegelende oppervlak zelfs de illusie dat de OFYR zweeft.
Losse kookzones
PITT Cooking, bekend van geïntegreerde gaskookpitten, maakt sinds kort inductiepitten. En deze zijn ook geschikt voor buitenkeukens. De kookpitten liggen als minimalistisch vormgegeven ronde schijven op het werkblad.
De PITT Cooking kookpitten kan men bedienen met de traploze draaiknoppen die eveneens in het werkblad geplaatst zijn. Er zijn verschillende opstellingen mogelijk, dus er is veel ontwerpvrijheid. Van één kookpit tot zes stuks en deze kunnen op verschillende manieren in het werkblad geplaatst worden. Op de site van PITT Cooking kun je alle mogelijkheden vinden.
Grillen op KOQOON
Wie herinnert zich nog deze introductie eind vorig jaar? De KOQOON GQ4 werd toen voor het eerst aan de markt getoond en is nu leverbaar. Deze gasbarbecue valt op door zijn ontwerp, maar ook door de slimme technologie die erin verwerkt zit. Zo heeft het apparaat automatische temperatuurregeling per zone, intuïtieve touchscreenbediening en app-connectiviteit. Dankzij ‘guided grilling’ krijg je een beetje hulp bij het barbecueën en online kun je je laten inspireren door talloze recepten.
 Hybride barbecues van STEEL
Hybride barbecues van STEEL 
De gloednieuwe GEA outdoor collectie van STEEL is gemaakt van het weerbestendige SAE 316 marine grade rvs. De greeplijsten en poten zijn eveneens gemaakt van rvs, maar kunnen ook in het zwart uitgevoerd worden. Voor de kastfronten heeft de consument keuze uit drie kleuropties: Antracite, Nuvola of Sabbia.
In het midden is de 70 centimeter brede Swing hybride barbecue top geplaatst. Deze heeft drie gasbranders. Er is ook een 90 centimeter brede variant beschikbaar met vier gasbranders. Iedere brander heeft een vermogen van 6,1 kW. Het handige aan de Swing hybride barbecue tops is dat ze ook geschikt zijn voor houtskool. Deze steek je aan met de gasbranders.
Avontuurlijk grillen
Je kunt de Gozney pizzaoven nu ook meenemen op vakantie. De Tread is een robuuste, lichtgewicht oven, speciaal ontworpen voor koken in de natuur. Je kunt hem meenemen naar het bos of het strand, of hij gaat gewoon mee naar de camping.
De oven is voorzien van handige geïntegreerde handgrepen en wordt geleverd met een draagtas en een stabiele driepoot met verstelbare poten. Zo kun je staand pizza’s bakken en hoef je niet te bukken. Geen ‘kramperen’ met Gozney dus.

Stoer barbecue-eiland
De nieuwe Nestor Island, verkrijgbaar via Barbecook, biedt volop ruimte voor het opslaan van hout. Pak een paar blokken uit de opslagruimte, leg ze in de vuurhaard en steek de barbecue eenvoudig aan met een paar aanmaakblokjes.
De grillplaten van Nestor zijn gemaakt van koolstofstaal met een keramische coating. Dat betekent dat je ze alleen goed hoeft in te vetten met natuurlijke olie, zowel vóór als na gebruik.
Het ontwerp van de Nestor Island kun je zelf aanpassen. Je bepaalt zelf hoe je het element plaatst. Het tafeltje links of rechts, liever pootjes onder het toestel of wieltjes voor het makkelijk verplaatsen? Alle opties zijn mogelijk. De pootjes worden standaard meegeleverd. Wieltjes kun je zelf aanschaffen bij een bouwmarkt, afgestemd op je wensen qua hoogte en ondergrond.
Barbecueën op Italiaans design
Boretti introduceert dit jaar een nieuwe serie gasbarbecues onder de naam Da Vinci, een verwijzing naar de Italiaanse alleskunner die kunst en techniek wist te verenigen. Volgens de fabrikant sluit die naam aan bij het karakter van de lijn: technisch doordacht en vormgegeven met de kenmerkende Italiaanse elegantie.
De nieuwe serie van Boretti bestaat uit drie modellen: de vrijstaande Leonardo 2B en Leonardo 3B, en het inbouwmodel Leonardo Top. Die laatste is bedoeld als stijlvolle aanvulling op een modulaire buitenkeuken.
De Leonardo Top is uitgerust met drie hoofdbranders van elk 3,6 kW en een infrarood achterbrander. Voor wie graag werkt met een draaispit is er de mogelijkheid om een rotisserie te installeren.
Wie ondanks het gemak van gas toch de typische rokerige barbecuesmaak mist, kan gebruikmaken van de geïntegreerde smokerbox voor houtsnippers. De barbecue wordt standaard geleverd met een beschermhoes. Daarnaast is er een aparte bakplaat verkrijgbaar, geschikt voor het bereiden van kwetsbare ingrediënten.
 




