Keuken & Design

Opleiding Interieurvakman Keukenmonteur toe aan uitbreiding

De vraag naar goed opgeleide vakmensen in de keukenbranche is groot. De keukenbranche kampt met een groeiende behoefte aan goed opgeleide vakmensen. De praktijkgerichte mbo-opleiding Interieurvakman Keukenmonteur speelt hierop in en wordt inmiddels op meerdere scholen aangeboden. Nu is het tijd voor verdere uitbreiding.

Bert-Jan van der Stelt

“Zes jaar geleden hebben we kennis gemaakt met de opleiding tot keukenmonteur van de DB Keukengroep,” vertelt Bert-Jan van der Stelt, Branchespecialist Wonen van brancheorganisatie INRetail. “Zij hebben samen met het Hoornbeeck College, een ROC in Amersfoort, een eigen mbo-opleiding opgezet die gericht is op het monteren van keukens. 

De samenwerking met het Hoornbeeck College betekende echter ook een zekere beperking in bereik gezien de specifieke achtergrond van deze school, legt Van der Stelt uit. “Dat maakt dat de opleiding niet voor iedereen even toegankelijk is. Maar het feit dát ze dit initiatief hebben genomen, is een hele mooie stap.”

“Het bijzondere is dat ze deze opleiding vervolgens samen met INretail beschikbaar hebben gesteld aan andere spelers in de markt. Dat is echt heel waardevol voor de branche.”

Wij als brancheorganisatie ondersteunen dat van harte. Zonder vakmensen geen keukenbranche. Dus moeten we in jonge mensen investeren en hen enthousiasmeren voor het bouwen en installeren van keukens. Zij vormen de ruggengraat van onze sector.”

Theo van Elk
Groei en kansen 

Inmiddels wordt de opleiding aangeboden bij meerdere scholen, waaronder het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam en Amsterdam, het Deltion College in Zwolle en het Summa College in Veldhoven. De opzet is een zogenaamde BBL-opleiding (Beroepsbegeleidende Leerweg), waarbij leerlingen vier dagen per week werken en één dag naar school gaan. Leerlingen hebben al een baan als ze de opleiding beginnen en blijven vaak bij deze werkgever als ze afgestudeerd zijn.  

Wat begon met zes of zeven leerlingen aan het Hoornbeeck College, is inmiddels uitgegroeid tot ruim zestig studenten. “Dat is een prachtige ontwikkeling,” zegt retaildeskundige Theo van Elk, die als projectleider voor het project Interieurvakman nauw bij de opleiding betrokken is.  

“We willen nu de volgende stap zetten en het landelijk verder uitrollen. Tegelijkertijd ligt er ook een uitdaging: hoe trek je jongeren aan voor een technisch vak als keukenmontage, terwijl ze op studiekeuzebeurzen vaak worden verleid door beroepen met een heldenstatus, zoals politieagent of brandweerman?” 

Om die reden roept Van Elk bedrijven in de branche op om zelf ook de handen uit de mouwen te steken. “We kunnen dit niet alleen. De sector moet zich actief profileren en laten zien hoe veelzijdig en mooi dit vak is.” 

Betrokkenheid van de branche 

De kracht van de opleiding zit in de nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Regelmatig komt een bedrijfsadviescommissie, met onder andere INretail als deelnemer, bijeen om te evalueren en bij te sturen. Zo werd onlangs door Ezra van Dam van De Keukenvernieuwers geopperd om modules toe te voegen over het renoveren van keukens en zelfstandig ondernemerschap. Dit zijn onderwerpen die inspelen op actuele ontwikkelingen in de branche. Deze ideeën worden momenteel onderzocht en mogelijk toegevoegd aan het curriculum. 

Ook de samenwerking met leveranciers en fabrikanten draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de opleiding. “Studenten gaan bijvoorbeeld langs bij Quooker om te leren hoe ze een kokendwaterkraan installeren, of naar Dekker Zevenhuizen om werkbladen op maat te leren zagen en monteren,” zegt Van Elk.

“Dat vinden ze fantastisch. Ze krijgen toegang tot topbedrijven en doen in korte tijd veel praktijkkennis op. Alleen de verplichte lessen Nederlands, Engels en Burgerschap vinden ze soms wat minder, maar verder hoor je alleen maar enthousiasme.” 

Ontwikkeling 

Om in te spelen op verschillende doelgroepen en behoeften, wordt er gewerkt aan het modulair opbouwen van de lesstof. “Daardoor kun je later in het jaar instromen of een module kiezen die aansluit op jouw voorkennis,” aldus Van der Stelt. Ook digitalisering speelt hierbij een rol. Door theorie te verrijken met filmpjes en externe content wordt het lesmateriaal aantrekkelijker en beter toegankelijk. 

Een andere ontwikkeling is het verkennen van een compacter omscholingstraject voor volwassenen. “Denk aan mensen die nu als timmerman werken, maar zich willen laten omscholen tot keukenmonteur. Voor hen ontwikkelen we kortere trajecten. Dat zijn wel betaalde opleidingen, maar ze bieden een realistisch perspectief op werk.” 

Communicatie 

Een belangrijk aandachtspunt binnen de opleiding is het aanleren van communicatieve vaardigheden. “Niet iedere timmerman kan zomaar keukenmonteur worden. De keukenmonteur is iemand die bij mensen thuiskomt. Dat vraagt om een andere houding dan bijvoorbeeld een meubelmaker die op de werkplaats blijft,” benadrukt Van Elk.  

“Je kunt als klant een fijne ervaring hebben in de showroom, maar als de installateur zich vervolgens onprofessioneel gedraagt, blijft er een negatieve indruk achter. De monteur is letterlijk het visitekaartje van het bedrijf.” 

Gezamenlijke kracht 

Van Elk en Van der Stelt onderstrepen dat de verdere groei van de opleiding valt of staat met betrokkenheid vanuit de hele branche. Onderwijsinstellingen als het Summa College, Hoornbeeck College, Hout- en Meubileringscollege en Deltion College werken hiervoor nauw samen met bedrijven als DB KeukenGroep, Mandemakers Keukens, NUVA Keukens, Bribus en inkooporganisaties als MHK en DER KREIS.  

“Alleen door onze krachten te bundelen kunnen we zorgen voor een gestage instroom van gemotiveerde, goed opgeleide vakmensen,” aldus Van der Stelt.

“We roepen keukenretailers dan ook op om jongeren in hun eigen omgeving actief te benaderen en te inspireren. Daar waar nodig kunnen wij als INretail keukenretailers in contact brengen met ROC’s en VMBO’s. 

Organiseer bijvoorbeeld een open dag of geef een gastles op een VMBO-opleiding. Laat zien hoe veelzijdig en waardevol dit beroep is. Want, zonder nieuwe aanwas komt de toekomst van de branche onder druk te staan.” 

 

Exit mobile version